
BOLLER FRA BODEN
CARL NIELSEN SKOLEN 1996
30 stk.:
ca 850 g mel
150 g margarine
3 æg
50 g gær
3 dl mælk
1 dl sukker
Rør gæren ud i sukkeret.
Smelt margarinen i mælken
Når marg. og mælk er afkølet, hældes det sammen med gær og sukker.
Tilsæt 3 æg
Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, og ælt dejen godt.
Dejen hæver 30-45 min. i skål tmed klæde over.
Stil de 30 boller på plade med bagepapir - hæver 20 min. på pladen.
Bollerne pensles med æg.
Bages ved 200 grader i ca. 20 min midt i ovnen.

GODE BOLLER / BURGERBOLLER, ca. 10 stk.
25 g gær
4 dl vand
½ dl olie
100 g durummel
100 g grahamsmel
400 g hvedemel
1 tsk salt
1 tsk sukker
Rør gær ud i vandet, tilsæt olie, salt og sukker. Tilsæt durummel, grahamsmel og til sidst æltes hvedemelet i, så dejen slipper. Hold lidt tilbage – dejen må ikke være tør før hævningen. Lad hæve til dobbelt størrelse, ca. 30 min. Form til 10 boller (flade - hvis de skal bruges til burgere) og efterhæv igen 30 min. et lunt sted.
Pensles med vand og bages 15-20 min.

MONICAS FLUTES / BRØD
Flutes i form = 4 stk eller 1 Brød: hæld dejen ud på en plade med bagepapir
½ l lunken vand
15 g gær
1 spk salt
1 l hvedemel (ca 600 g)
Brug en meget stor skål.
Gæren røres ud i vandet, og salt og mel røres i.
Stilles koldt i 6-8 timer. Kan også laves om aftenen, og så først bages næste eftermiddag.
Dejen er ret blød. Når dejen er kommet i form eller på plade, kan der drysses noget på, f.eks. frisk rosmarin, sort sesam, tørrede krydderier, f.eks. oregano. Brødene skal ikke pensles. Efterhæver ½ time og bages v. 275 grader i 10 min og v 200 grader i 10 min.

KOKOSMUFFINS
2 æg
2 dl sukker
2 tsk vanillesukker
125 g margarine
3/4 dl mel
4 dl kokosmel
50 g nødder
100 g mørk chokolade
Æg og sukker piskes godt sammen.
Fedtstoffet smeltes og røres i æggemassen, skiftevis med mel og kokosmel.
Nødder og chokolade hakkes og røres i dejen.
Dejen kommes i små papirforme, der fyldes 3/4 op.
Kagerne bages i 10-15 min. v. 200 grader.

RABARBERKAGE
150 g margarine røres med
175 g sukker
2 æg røres i - et ad gangen
175 g mel og 1 tsk bagepulver røres i
200 g rabarber, i små stykker, røres i.
Kan evt pyntes med hakkede, smuttede mandler.
Bages i springform el anden form i mellemstr., midt i ovnen i ca 35 min.
Spises m flødeskum el creme fraiche - 😉 mums

PØLSEGIFLER BODEN
CARL NIELSEN SKOLEN 1996
32 STK.
100 g margarine
8 dl mælk
2 dl A-38
50 g gær
4 tsk groft salt
4 tsk sukker
120 g hak. solsikkekerner (kan udelades)
ca. 1400 g hvedemel
16 pølser
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken.
Hæld blandingen i en røreskål og tilsæt A-38.
Rør gæren ud og tilsæt det øvrige (hold lidt af melet tilbage). Dejen æltes og stilles til hævning, tildækket, i ca. 45 min.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem.
Del dejen i fire. Hver del rulles til store cirkler, ca. 35 cm i diameter.
Hver cirkel deles i otte lige store stykker og 1/2 pølse kommes på hver. Rulles fra den brede ende.
Sættes på bageplade med bagepapir og efterhæver ca. 30 min.
Pensles med æg og bages midt i ovnen i ca. 20 min. ved 225 grader.
.jpg)
CHOKOLADEKAGE /KÆDEBREV
(god chokoladekage, som jeg har fået i en "kædebrevsordning" for "100 år siden".
4 dl mel
4 dl sukker
2 spk. cacao
2 tsk. bagepulver
2 dl. mælk
3 æg
Mel, sukker, cacao og bagepulver røres sammen, mælken røres i og til sidst 3 æg (1 ad gangen)
Til sidst røres 250 g smeltet, afkølet margarine i dejen.
Bages midt i ovnen i 30 - 40 min ved 180 grader (tryk på den og mærk om den føles færdig)
GLASUREN røres sammen af
150 g flormelis
2 spk. cacao
1 spk. margarine og
evt. 2 spk friskbrygget kaffe eller blot vand

SVENSKE GAFFELKAGER
- ca 60 stk.
500 g mel
375 g marg
250 g flormels
2-3 tsk vanillesukker
evt. chokolade, hak. nødder el. sukkerdrys
alle ingredienserne røres sammen, trilles til to "pølser" som hviler i køleskabet et par timer. Skæres i smalle skiver, der lægges på bagepapir og bages V 200 * midt i ovnen i ca 10 min. Skal være gyldenbrune 😘

GULERODSBOLLER
½ l lunkent vand
50 g gær
3 dl revne gulerødder
2 tsk salt
1 sammenpisket æg
3 spk olie, f.eks. rapsolie
200 g grahamsmel
ca. 700 g hvedemel
Til pensling: æg
Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt gulerødder, salt, æg, olie, grahamsmel og det meste af hvedemelet. Ælt dejen igennem med så meget mere mel, som den kan tage, og lad den hæve en halv times tid.
Dejen æltes igennem og deles i ca 16 stykker, der trilles til boller og sættes på bagepapir. Brødene efterhæver i 30 min., pensles med æg og gabes v. 200 - 225 grader i 15 - 20 min.

ANNETTES ROMKUGLER
1 stk.Hindbærroulade uden creme
1 stk. Mazarinkage
½ dl. Hindbærmarmelade
1spsk.romessens
2½ spsk. kakao
Pynt: kokosmel evt. krymmel
Blandes sammen og stilles i køleskab et par timer inden de formes med en ske.
Evt. i hånden. Kuglen trilles i kokosmelet eller andet krymmel
Opbevares evt. i køleskab.

MARGITS GROV GODE BOLLER
ca. 20 stk
4-5 dl korn f.eks. 1½ dl. sesam, 1½ dl hørfrø og 1 dl solsikkekerner,
2 dl vand
½ dl olie
4 dl vand
1 pk gær
evt. 1 tsk salt
ca 700 g hvedemel.
Kernerne koges op med de 2 dl vand og står lige og køler lidt.
Gæren udrøres i de 4 dl. vand.
Olie, salt og de afkølede kerner røres i.
Hvedemel røres i til det næsten ikke klistrer mere og dejen stilles til hævning i ½ time.
Form til boller, brydebrød, flutes eller franskbrød og stil til hævning ca ½ time.
Pensles med æg.
Brødene kan evt. drysse med solsikkekerner, frø eller andet.
Bages ved 225 grader i 15 - 20 min.

KÆRNEMÆLKSHORN - 16 STK
250 g mel
250 g margarine
1 dl kærnemælk
FYLD:
50 g margarine røres med
50 g sukker og
evt. 1 tsk mel
Det kan også anbefales at der rives lidt marcipan i :-)
Mel, margarine og kærnemælk røres sammen. Dejen deles i 2 og rulles ud til 8 trekanter. Fyldet lægges på og trekanterne rulles til horn. Pensles med æg og drysses evt. med hakkede nødder. De kan også pyntes med glasur efter bagningen.
Bages midt i ovnen ved 200 grader i ca 20 min. - til de er gyldenbrune.

GULERODSKAGE
2 dl olie
4 æg
300 g farin
375 g revne gulerødder
275 g mel
2 tsk bagepulver
1 tsk natron
2 tsk kanel
1 tsk vanillesukker
1 dl rosiner
1/2 tsk salt
50 g hakkede nødder
Olie og æg røres sammen og farinen kommes i.
Derefter blandes de øvrige dele i.
Dejen hældes i en bradepande m bagepapir, ca. str. 25 x 35 cm.
Kagen bages i 25 - 35 min v 200 grader, midt i ovnen el 2. nederst.

KIRSTENS MAZARINER
- ca 25 - 30 stk.
250 g margarine smeltes og får et opkog med
2 dl mælk. Gryden tages af varmen og
250 g sukker røres i.
250 g mel, 2½ tsk bagepulver, 2 æg og 2 tsk. mandelessens røres i.
I stedet for mandelessens kan andre ingredienser anvendes. I de viste kager er der 2 tsk. vaniljepulver og 50 g hakket chokolade.
Bages enten i smurt, fladbundet springform i 40 min. v. 190 grader nederst eller
i 24 - 30 papirforme i 20 min. v. 200 grader.

GRETHE ØX' SMÅKAGER
500 g mel
375 g marg
250 g flormels
2-3 tsk vanillesukker
evt. chokolade, hak. nødder el. sukkerdrys
alle ingredienserne røres sammen, trilles til to "pølser" som hviler i køleskabet et par timer.
Skæres i smalle skiver, der lægges på bagepapir og bages V 200 * midt i ovnen i ca 10 min. Skal være gyldenbrune 😘